Kezdőoldal Árak-Cegléd Árak-Kecskemét Tudnivalók Kapcsolat

Tudnivalók az energetikai tanúsítványról

Mi az energetikai tanúsítvány?

Az energetikai tanúsítvány (ET) egy olyan igazoló okirat, amely a rendeltetési egységnek/lakásnak a 7/2006 TNM rendelet szerinti számítási módszerrel meghatározott épületenergetikai teljesítőképességét tartalmazza közérthető formában. A tanúsítvány arról tájékoztat, hogy az ingatlan adott műszaki állapota alapján mekkora lesz az éves várható energiafogyasztása. Ezt vetjük össze a jogszabályban előírt követelményértékkel és ezek százalékos aránya adja a besorolás alapját.

Az adás-vételi szerződésnek tartalmaznia kell

- annak rögzítését, hogy 176/2008 rendelet rendelkezései szerint kell-e tanúsítványt készíteni az ingatlanra (azaz nem tartozik a kivételek közé),
- a vevő vagy bérlő nyilatkozatát arról, hogy a tanúsítványt vagy annak másolatát az eladótól átvette,
- az energetikai tanúsítvány „HET” azonosító kódját.

Nem szükséges a tanúsítványt elkészíteni:

Milyen besorolást kaphat a lakás?

A lakás ilyen besorolást kaphat 2016-tól kezdve

Meddig érvényes?

A kiállítástól számítva 10 évig érvényes, amennyiben a besorolás alapjául szolgáló követelményszintek nem változtak. Ha a lakásra korábban már készült energiatanúsítvány, és azt újra eladják, nem kell újat készíttetni. Azonban, ha korszerűsítést végeztek az ingatlanon, pl. hőszigetelés, nyílászáró-csere, kazáncsere, akkor érdemes megfontolni, hogy a jobb besorolás jelenthet-e előnyt az értékesítés során. Ha igen, akkor a tanúsítvány egyszerűen módosítható és újra kiállítható az új állapotnak megfelelően. Az eredeti tanúsító feltehetően kedvezőbb áron tudja aktualizálni a számításokat, mintha újat készíttetnénk, így érdemes Őt felkeresni ezzel a feladattal.

Ki készíthet energiatanúsítványt?

Tanúsítói jogosultsággal rendelkező személy, vagy ilyen személyt megbízó szervezet (cég, vállalkozás) készíthet energiatanúsítványt. A jogosultság megszerzésének több jogszabályi feltétele van, például: megfelelő szakmai tapasztalat, jogosultsági vizsga megszerzése, büntetlen előélet, mérnök végzettség, mérnök-kamarai tagság.

A tanúsítványok hitelesítési eljárását csak az előírtaknak mindenben megfelelő szakembereknek van módjuk elvégezni.

Mit nevezünk hiteles tanúsítványnak?

Az Országos Építésügyi Nyilvántartás adatbázisába feltöltött és ott egyedi HET azonosító számmal ellátott számítások tekinthetők hitelesnek. Tanúsítást csak a Magyar Mérnöki Kamara vagy a Magyar Építész Kamara névjegyzékébe felvett személyek végezhetnek.

Az általunk kiállított tanúsítványok az előbbieknek mindenben megfelelnek, és minden hivatalos szerv elfogadja: Építési Hatóság, Földhivatal, Bank, Ügyvéd stb.

Tanúsítás új épület esetén

Ha új épületre nyújt be használatbavételi bejelentést az Építési Hatóság felé, az elfogadó határozatban elő fogják írni az energiatanúsítvány elkészíttetésének kötelezettségét. Új épületeknél némiképp eltérő a tanúsítási eljárás, ilyenkor ugyanis a helyszíni szemle mellett az építészeti tervek és műszaki leírások alapján dolgozunk.

Milyen dokumentumokra lesz szükség új építés esetében?

A tanúsítvány ára

Az energiatanúsítvány ára a kiszállási díjból, a helyszíni felmérés díjából, és a számítások munkadíjából tevődik össze. Használt lakások esetében minden vállalkozó saját díjszabás alapján dolgozhat, a honlapunkon feltüntetett díjak végfelhasználói árak, amelyek minden felmerülő költséget tartalmaznak.

Hőkamerás vizsgálatra nincs szükség a tanúsítás során

Termográfiás vizsgálatra általában csak akkor van szükség, ha valamilyen hőszigetelési hiba forrását próbáljuk meg feltárni. A tanúsítás során nem végzünk hőkamerás mérést, mert a szerkezetek e nélkül is megfelelő biztonsággal meghatározhatók. A termográfiás vizsgálat egyébként csak korlátozott körülmények között végezhető el, szükséges hozzá legalább 15 fok hőmérséklet különbség a belső és külső tér között, így a vizsgálatra csak a téli hónapokban van lehetőség.

Meddig tart a helyszíni felmérés, mit vizsgálunk?

Használt lakások esetében kötelező helyszíni szemlét tartanunk, amikor felmérjük a számítás elkészítéséhez szükséges műszaki jellemzőket. A szemle időtartama kb. 30-45 perc társasházi lakás esetében. Megtekintjük és azonosítjuk a lehűlő felületeket - falakat, födémeket, ablakokat, ajtókat. Felmérjük a gépészeti berendezéseket, különös tekintettel a fűtési és melegvíz készítési rendszerekre.

Javaslati fejezet a tanúsítványban

Fontos része a tanúsítványnak az energiamegtakarításra irányuló javaslat. Ebben a részben olyan műszakilag megvalósítható intézkedéseket sorolunk fel, melyek az adott ingatlanon a legnagyobb fogyasztásbeli megtakarítást eredményezhetik. A felmérést végző mérnök a számítások elkészítése után meglehetősen nagy pontossággal meg tudja mondani, mely beruházások mekkora csökkenését eredményezik az energiafelhasználásnak.

© 2013-2019 tanusitvany-kecskemet-cegled.hu Minden jog fenntartva.